Budget
I dag släppte de rödgröna och moderaterna sina budgetar. Foto: Erik Bergström
BORÅS

Investeringar och busskort - fokus i budget

0:41 min

Idag presenterar de rödgröna en historiskt stor budget och i fokus står bland annat ombyggnationer och utsatta områden. Och så en särskild satsning på gratis busskort.

Borås växer. De senaste tio åren har folkmängden ökat med runt 10 000 personer och det har märkts inte minst i de senaste årens budget. Utgifterna har stigit nästan varje år och den budget för 2018 som presenterades av de rödgröna på måndagen var inget undantag. 

För första gången räknar kommunen med att omsätta över 6 miljarder kronor. Kommunalrådet Ulf Olsson pekade på rekordstora investeringar på 819 miljoner kronor nästa år.

– Det är en historisk budget, säger han. 

Bland investeringarna märks om- och tillbyggnaden av Gånghesterskolan, samt ombyggnaden av Sven Erikssongymnasiet och Viskastrandsgyjmnasiet. Till det kommer bland annat renoveringen av Stadsparksbadet och ny scenteknik på Kulturhuset i Borås. 

Tidigare har de rödgröna presenterat olika arbetsmarknadsåtgärder som bland annat riktar sig till de särskilt utsatta områdena. Och idag lyfte de även gratis busskort för alla gymnasieelever. De tryckte lite extra på att detta innebär att gymnasieelever på Norrby och Hässleholmen får gratis busskort.

– En rättvisefråga, tycker de rödgröna.

– Det här förslaget är vad vi brukar kalla "allt åt alla"-politik. Då blir det inget kvar åt någon. Det här tycker vi är ett dåligt förslag, säger oppositionsrådet Anette Carlsson (M).

Själv vill hon att de fem miljonerna, som busskortsatsningen ska kosta, går till andra utbildningssatsningar. Moderaterna vill också se ytterligare investeringar och pekar ut ett skyttecenter och toaletter i Stadsparken. 

Därutöver anser Moderaterna att tillämpningen av Lagen om valfrihet, LOV, måste ses över. Oppositionsrådet hävdar att det rödgröna styret inte ger konkurrensneutrala villkor.

– Det gör man inte idag när de kommunala aktörerna får högre ersättning än de externa aktörerna, säger Anette Carlsson.  

Ulf Olsson sticker inte under stol med att hans ideologiska övertygelse går emot lagen om valfrihet, men han hävdar samtidigt att reglerna följs. 

– Vi bedömer att vård och omsorgsförvaltningen följer lagen idag, säger Ulf Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista