Skvallerjournalisten Daniel Nyhlén vid en av sina stambardiskar.
1 av 2
Skvallerjournalisten Daniel Nyhlén vid en av sina stambardiskar. Foto: Mikael Olmås
Kokainhärvan i Stockholm rör Sjuhärad. Foto: TT.
2 av 2
Kokainhärvan runt Taxi-Tony i Stockholm kom även att beröra Sjuhärad. Foto: TT.
NARKOTIKA

Kokain - den nya folkhemsdrogen

2:23 min

Inte bara party och kändisvimmel. Kokainet har blivit ett sätt att lyfta vardagen för många, menar journalisten Daniel Nyhlén.

– Det har blivit en folkhemsdrog. Småbarnsmorsor hoppar över bag-in-boxen och drar några linor kokain istället på fredagskvällen. Det är absurt, men så är det, säger Daniel Nyhlén.

Han kommer från Sollebrunn men har rört sig i Stockholms jetset-värld i ett tjugotal år. Idag driver han nyhetssajten Stoppa pressarna och har sett trenderna komma och gå. Helt klart är att kokainet är hett igen, och som så många andra exklusiva varumärken ger det en lyster där man inte bryr sig om eventuella baksidor.

– Baksidorna är ju jätteallvarliga men det skiter man i när det är dags för räk-cocktail, champagne, och kokain, säger Nyhlén.

Kokainet följer inte de vanliga narkotikaströmmarna och drogen har högt uppsatta beskyddare. När Stockholmspolisen för drygt tre år sen sprängde Taxi-Tonys rörelse, där en beställd resa också var kokainleverans, avslöjades en brokig kundkrets.

– Det var allt från stressade byggföretagare i Västerhaninge till personer med direkt koppling till det svenska kungahuset, säger Nyhlén.

I Fristad, långt ifrån Stureplans nattvimmel finns Anne som är på väg tillbaka efter decennier av tungt missbruk. Hon blir upprörd över hur olika synen på knarkare kan vara.

– De sitter på sina höga hästar men de är inte ett dugg bättre än de som sitter på parkbänken. Och när de faller så faller de tungt, säger Anne.

– Jag brukar säga att de som står år efter år och partyknarkar på Stureplan har börjat sin resa mot trappuppgången, mot slutet, säger Daniel Nyhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista