ryaverket
På Ryaverket i Borås eldades en del av det importerade avfallet upp.

Borås energi i miljontvist efter muntligt avtal

Kommunikationschef Jonas Holmberg: Det var vår tidigare vd som ingick avtalet
4:27 min

Borås energi och miljö riskerar att förlora stora pengar på en affär om importerade sopor.

Det handlar om ett muntligt avtal som bolagets förre vd Gunnar Peters tecknade med en irländsk företagare 2014.

Affären har lett till en tvist, där Borås energi och miljö i över två års tid försökt driva in 80 000 euro, omkring 775 000 kronor, från irländaren. Men hittills utan framgång.

Borås energi och miljö har nu stämt den irländske företagaren vid Borås tingsrätt. Men att det är ett muntligt avtal som ligger till grund för tvisten är en nackdel för Borås energi och miljö, säger Borås stadsjurist Louise Mattus Streiby.

– För det första kände jag inte till det här ärendet överhuvudtaget och än mindre kände jag till tvisten. Men rent allmänt så kan jag säga att ur bevishänseende så är muntliga avtal inte så bra. Det är svårt att bevisa vad som egentligen har överenskommits, säger Louise Mattus Streiby. 

Av Borås energi och miljös stämningsansökan mot den irländske företagaren framgår att Gunnar Peters hade ett möte med honom på Irland i mars 2014. Kontakten hade förmedlats via ett svenskt återvinningsföretag som tidigare haft affärskontakter med irländaren.

Under mötet på Irland ingår Gunnar Peters ett muntligt avtal om att Borås energi och miljö ska ska ta emot en provleverans på 3 500 ton avfall för förbränning på Sobacken och Ryaverket i Borås. För det ska det irländska företaget betala Borås energi och miljö en mottagningsavgift på 48 euro per ton, totalt 168 000 euro eller drygt 1,6 miljoner svenska kronor.

Men den här affären går inte som Gunnar Peters har tänkt sig. Till att börja med visar det sig att avfallet som skeppas från Irland till Sverige och körs till Borås för förbränning är av dålig kvalitet. Det utgörs av blött hushållsavfall som dessutom innehåller en del skrot, vilket leder till problem vid förbränningen.

Dessutom visar det sig att den irländske företagaren inte vill betala det som Borås energi och miljö hävdar att han ska. En faktura på omkring halva beloppet, 80 000 euro, betalas aldrig. I juni 2016 stämmer därför Borås energi och miljö den irländske företagaren vid Borås tingsrätt.

Men ärendet drar ut på tiden, eftersom Borås tingsrätt misslyckas med att delge irländaren stämningen. Domstolen tar hjälp av irländska myndigheter, men enligt mejlkorrespondens som P4 Sjuhärad tagit del av verkar den irländske företagaren medvetet hålla sig undan.

Borås energi och miljö anlitar därför, på rekommendation av sin juristbyrå, en privat delgivningsbyrå på Irland. Om inte delgivningen lyckas, kommer stämningen mot irländaren att avslås. Tiden är på väg att rinna ut men till slut, i juli i år, lyckas bolaget delge sin motpart stämningen.

Den irländske företagaren hävdar å sin sida att Borås energi och miljö har åtagit sig att ta emot 20 000 ton sopor och att bolaget nu är skyldigt honom omkring 1,9 miljoner kronor i ersättning för att ha begått avtalsbrott.

Att det är ett muntligt avtal som ligger till grund för tvisten gör det svårare för Borås energi och miljö att bevisa sin sak än om det hade funnits ett skriftligt avtal. Enligt Borås stadsjurist Louise Mattus Streiby är den här typen av muntliga avtal mycket ovanliga.

– Jag har aldrig hört talas om det överhuvudtaget att det har slutits sådana avtal. Det kan jag säga att det är väldigt ovanligt, om det nu har hänt. 

Blir du förvånad när du hör om det?

– Ja, det tillhör inte vanligheterna, det kan jag ju säga.

Nästa steg i den rättsliga tvisten är att domaren i målet kommer att kalla parterna till en muntlig förberedelse. Enligt uppgift till P4 Sjuhärad kommer den att hållas någon gång efter årsskiftet. 

P4 Sjuhärad har sökt Borås energi och miljös förre vd Gunnar Peters, som inte svarat på telefon eller sms.

Vi har inte heller lyckats få någon kommentar från bolagets nuvarande tillförordnade vd Anna Johansson.

Men Borås energi och miljös kommunikationschef Jonas Holmberg säger till P4 Sjuhärad att han är förvånad över det muntliga avtalet och inte känner till något annat exempel på att bolaget ingått något muntligt avtal.

Han säger också att han och de övriga i ledningsgruppen inte har fått någon förklaring från Gunnar Peters till varför han ingick ett muntligt avtal. 

– Nej, vi har inte de detaljerna. Utan det var vår tidigare vd som ingick avtalet. 

Men ni kollegor i ledningsgruppen måste väl ha frågat honom varför han ingick det här avtalet muntligt?

– Nej, just detta ärendet tecknades av Gunnar. Så att i detalj har detta inte varit uppe på vårt bord. 

Hur ser du på möjligheten att ni ska få in de nästan 800 000 kronor som ni menar att den irländske företagaren är skyldig er?

– Enligt våra juridiska ombud så ser vi goda möjligheter i detta. 

Och hur ser du på risken att ni kan tvingas betala miljonbelopp till den irländske företagaren för det påstådda avtalsbrottet?

– Det är en detalj i den här pågående rättstvisten som jag inte vill kommentera. Så jag lämnar den frågan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".