Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och miljö.
Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och miljö. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio

Styrelsen förvånad över Peters muntliga avtal

2:15 min

Nu reagerar styrelsen för Borås energi och miljö på tidigare vd:n Gunnar Peters muntliga avtal, som lett till en miljontvist för företaget.

– Vi har i styrelsen varit medvetna om att det föreligger en tvist. Vi har inte haft kännedom om huruvida avtalet varit muntligt eller skriftligt. Grundregeln bör ju alltid vara att man ingår skriftliga avtal, säger Ulrik Nilsson (m), första vice ordförande i styrelsen för Borås energi och miljö. 

Eva Théen-Johansson, miljöpartist och ordförande för Borås energi och miljös styrelse, säger till P4 Sjuhärad att hon är förvånad över det muntliga avtal Gunnar Peters ingått.

Hon skriver i ett mejl att styrelsen nu håller på att titta över vd-instruktionerna och att hon förutsätter att det kommer att införas en särskild skrivning om att ingångna avtal skall vara skriftliga.

P4 Sjuhärad har inte fått någon kommentar från Borås energi och miljös nuvarande tillförordnade vd Anna Johansson. Men bolagets kommunikationschef Jonas Holmberg medger att det i den pågående tvisten är en nackdel att det bara finns ett muntligt avtal.

– Det hade givetvis varit mer fördelaktigt att det fanns ett skriftligt avtal med alla detaljer i. Det är självklart.

Den irländske företagaren har å sin sida i skriftväxling hävdat att Borås energi och miljö har begått avtalsbrott och är skyldigt honom närmare två miljoner kronor.

Enligt domaren i målet är nästa steg i processen att han kommer att kalla båda parter till en muntlig förberedande förhandling efter årsskiftet.

Ord står alltså mot ord i den här tvisten. Varför den tidigare vd:n för Gunnar Peters inte såg till att teckna ett skriftligt avtal i den här affären, som totalt handlade om runt en och en halv miljon kronor, har vi inte fått något svar på. Vi har sökt honom vid åtskilliga tillfällen via telefon och sms, men får ingen kontakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista