Små och gamla umgås på Solbacken
Sen några månader tillbaka gläds Elsa Flink (t.v.), Asta Gunnarsson (mitten) och Sture Larsson på Solbacken åt sina nya grannar. Foto: Erik Bergström
TRANEMO

De äldsta och yngsta möts i Länghem

"Det är bra med alla generationer på samma ställe"
1:10 min

Efter platsbrist på förskolan fick barnen flytta in på ett trygghetsboende. Chansningen har blivit succé där ettåringar umgås med 90-åringar.

Det föds allt fler barn i Länghem och traktens förskola Bikupan behöver byggas ut. Under ombyggnationen har det blivit för trångt för alla barn att gå kvar så därför var barnen tvungna att hitta nya lokaler. Och eftersom nöden är uppfinningarnas moder kläcktes idén att barnen skulle flytta in på trygghetsboendet Solbacken under tiden.

Sen i augusti har de små barnen bott vägg i vägg med trygghetsboendets hyresgäster och om det fanns något tvivel inför flytten är de skingrade så här tre månader senare. 

Flytten har blivit en succé. De små hyresgästerna och de äldre har verkligen hittat varandra över generationsgränserna. 

– Jag är jätteglad att de har flyttat in, jag är själv gammelmormor till sådana här små så det är jätteroligt, säger Asta Gunnarsson som bor på Solbacken. 

Bredvid henne har en ettåring krupit upp i Sture Larssons knä. Sture börjar läsa ur en muminbok. Det skiljer 90 år mellan dem.

– Det är naturligt egentligen, unga och gamla ska umgås tycker jag. Så i min mening är det toppen med alla generationer på ett och samma ställe, säger Sture Larsson.

Lösningen är tillfällig, redan nästa år är ombyggnaden klar och då är det tänkt att barnen ska flytta tillbaka till Bikupan. Men det vore synd, tycker de uppe på Solbacken. Johanna Evaldsson är barnskötare på Bikupan och hon hoppas de får stanna.

– Om det blir aktuellt att vi ska vara kvar häruppe är vi alla väldigt positiva till det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".