byggplats på Sobacken
Arkivbild. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio

Facklig strid om egenföretagare på Sobacken

En facklig strid har seglat upp på Sobacken i Borås. Byggnads anklagar ett byggföretag för avtalsdumpning, skriver tidningen Arbetet.

Fackförbundet Byggnads anklagar ett av byggföretagen som arbetar med det nya energi- och miljöcentret på Sobacken utanför Borås, för att smita undan ansvar och kostnader genom att ha anlitat polska ensamföretagare istället för att anställa. Det här skriver tidningen Arbetet.

Det handlar om företaget Tage och söner och enligt Byggnads har de nio ensamföretagare det handlar om jobbat på ett sådant sätt att de måste räknas som anställda och borde ha omfattats av kollektivavtalet.

Men genom att istället anlita dem som F-skattare smiter Tage och söner ifrån ansvar för sådant som försäkringsskydd, arbetsmiljökrav och ekonomiskt risktagande, menar Byggnads.

Tage och söner förnekar att det skulle handla om något försök till avtalsdumpning att anlita F-skattarna. Bolagets personalchef Johnny Lindberg säger till P4 Sjuhärad att bolaget som mest haft över hundra betongarbetare på plats samtidigt på Sobacken och att det är brist på arbetskraft som gjort att man har behövt anlita de polska ensamföretagarna.

– Det blir absolut inte billigare för oss, enda anledningen till att vi gjort så är att vi måste bli klara i tid. Hade det funnits lediga betongare på plats i Borås så hade vi anställt varenda en, säger Johnny Lindberg.

Enligt tidningen Arbetet så har en central förhandling mellan Byggnads och Sveriges byggindustrier i det här ärendet strandat och Byggnads överväger nu att driva tvisten till Arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista