Hawalul Mohamed Hassan står framför en röd bokhylla med barnböcker.
1 av 2
Hawalul Mohamed Hassan tycker det är bra att diskutera frågor kring hedersvåld. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Ulf Olsson(S). Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Ulf Olsson(S). Foto: Jenny Hellström
BORÅS

Borås satsar på att förebygga hedersvåld

1:19 min

Genom bättre samverkan och koordinerat arbete ska Borås bli bättre på att förebygga, upptäcka och motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

De rödgröna och Moderaterna i Borås är överens om att det behövs en kraftsamling kring frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. 

– Jag tror att kunskapen är betydligt bättre än den var för några år sedan, men vi behöver bli ännu bättre. Det är ett av skälen att vi nu väljer att kraftsamla, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). 

De är oense om var ansvaret läggs. De rödgröna vill att det ska ligga hos arbetslivsnämnden och Moderaterna föreslår individ- och familjeomsorgsnämnden. 

Under fredagen pågår en konferens om hedersproblematik i Borås, där en av punkterna är förebyggande arbete med fokus på föräldrastöd. Hawalul Mohamed Hassan föreläser om sina erfarenheter av studiematerialet Älskade barn som tagits fram av studiefrämjandet. Där uppmuntras diskussion kring bland annat hedersfrågor. 

– Man måste förstå ordet "heder", vad det är för något. Alla behöver ta upp det här och vad vi kan göra mot det, vad lagarna säger, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista