Ett avlångt surdegsbröd på en en skärbräda som delas med en kniv
Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Lättbakat surdegsbröd av SM-medaljör

Radiokocken om hur surdegen ska lukta och se ut
1:11 min

För ett par veckor sedan vann Désirée Elofsson Johansson från Sandhult en bronsmedalj i SM för mathantverk. Här är hennes recept på bästa brödet för nybörjare.

Dag 1:

  • 1 tsk surdeg
  • 300 g vatten
  • 200 g råg 

Blanda surdeg, vatten och rågmjöl i en skål med lock. Låt jäsa över natten på en varm plats i cirka 12 timmar. 

Dag 2:

  • 500 g vetemjöl av lantsort
  • 300 g dinkelmjöl
  • 2 tsk havssalt
  • 3,5 dl vatten
  • Surdeg från dag 1
  • (4 fikon)
  • (40 g russin)

1. Häll vatten, vetemjöl, dinkelmjöl, havssalt och surdeg i en degblandare. Blanda degen i cirka 10 minuter.

2. Vill man ha ett fruktigt bröd tillsätt fikon och russin. Blanda försiktigt så att frukten inte går sönder.

3. Låt degen jäsa i bunken i två timmar. 

4. Ta upp degen dela i två bitar. Platta degen och rulla den som en rulltårta. Lägg dem i en smord form. Låt jäsa cirka två timmar. 

5. Grädda i 10 min i 260 grader och sedan i 40-50 min i 190 grader. 

6. Stjälp upp brödet på gäller och låt det svalna.

Njut av ett härligt ljummet sudegsbröd med äkta smör!

//Désirée Elofsson Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".