Borås tingsrätt
Foto: Joel Wendle
BORÅS

Offer tvingades ner på knä - åtal för brutala Boråsrån

Rånen riktades mot krogbesökare som var på väg hem, och var mycket brutala. Nu åtalas tre ungdomar för rånvågen som i höst drog över centrala Borås under en månads tid.

Två av rånarna är 17 år och en 16 år, och de åtalas nu för totalt åtta fullbordade rån varav ett var grovt, tre rånförsök och ett olaga frihetsberövande.

Offren hotades med både kniv och skjutvapen och bestals på sina värdesaker. I flera fall tvingades offren även med till uttagsautomater där deras konton länsades.

Tillvägagångssättet var ofta synnerligen brutalt och utstuderat. Rånarna hotade offren genom att göra mantelrörelser på skjutvapnet (en simulerad laddning), dödshotade dem och misshandlade dem med vapnen.

I ett fall överfölls ett par vid vattentornet i Borås. Flickan fick en kniv mot magen och hölls gisslan stående på knä i en halvtimme, alltmedan hon fick upprepade slag i huvudet med en pistol.
Under tiden tvingade en rånare med killen in i hans bostad som sedan länsades på värdesaker.

I ett annat fall slets en kille ut i skogen under pistolhot, och tvingades ringa sin mamma och be om pengar. Sedan tvingades offret att köra rånarna till en bankomat där pengarna togs ut.

Totalt kom rånarna över 60 000 kronor i kontanter under de åtta rånen, och mängder med elektronik, märkeskläder, klockor och liknande försvann. 

Rättegången mot de tre ungdomarna börjar på torsdag nästa vecka, och kommer pågå under totalt åtta dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista