Abduljalil Abdulsaeid syrisk politiker
1 av 2
Abduljalil Abdulsaeid syrisk politiker Foto: Noor Bolad
Statliga syriska nyhetsbyrån Sana
2 av 2
Statliga syriska nyhetsbyrån Sana Foto: Statliga syriska nyhetsbyrån Sana

Zahir är besviken efter SD-politikernas resa

2:52 min

Efter att SD-politikerna Martin Kinnunen och Markus Wiechel varit hos regimen i Syrien så sprids nu nyheten bland syrier i Sverige. Den har blivit ett stort samtalsämne bland de som flytt från regimen.

Zahir Ahmad från Banias i Syrien blev ögonvittne till ett massmord, där  hundratals personer dött under två dagar. Regimen har pekats ut som skyldiga till dödandet.

– Han är mordisk och är orsak till fullkomlig förödelse i Syrien. Hur kan de då göra ett besök hos regimen i Syrien? Jag förlorade min farfar och två morbröder och flera vänner. Jag kan inte acceptera deras besök. Vi har diskuterat det och undrar varför de gjorde det. Vad betyder det? För mig ger det en mördare chansen att framstå som oskyldig.

Resan har kritiserats av svenska regeringen. Annika Söder är kabinettssekreterare hos utrikesministern. Hon sa att de två har varit i kontakt med UD inför sin resa, och då blivit tydligt avrådda från att resa. 

Enligt artikeln från den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporteras SD-politikerna ha beklagat Sveriges neutrala hållning till striderna i landet.

Abduljalil Abdulsaeid är syrisk politiker inom oppositionen och bor i Borås. Han säger att det viktigaste är svenska regeringens hållning. Men SD:s besök var inte förvånande för honom.

– Det här besöket är en gratis annonskampanj för en krigsförbrytare. Det kan visa hur rasistiska partier runt om i världen träffar diktatorer som har samma agenda. Sverige står bakom det syriska folket och Sverigedemokraterna bryter svensk utrikespolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista