martin nilsson, moderaterna borås
Det behövs bättre kunskap om kvaliteten på undervisningen på de olika grundskolorna i Borås, tycker Martin Nilsson (M). Foto: Joel Wendle

Nytt sätt att mäta Borås skolor

1:26 min

Politikerna i Borås vill börja mäta hur bra skolorna lär ut, genom att följa varje elevs utveckling på de nationella proven.

Det behövs en bättre metod för att mäta hur bra kvalitet skolorna i Borås har på sin undervisning.

Det menar politikerna i grundskolenämnden, som vill att elevernas betygsutveckling på de nationella proven ska börja mätas.

När skolor jämförs idag tittar man bara på betygsnivån vid ett givet tillfälle. Och det är för trubbigt, menar Martin Nilsson, moderat ledamot i grundskolenämnden.

Idag jämför man skolor via elevernas betyg i en viss årskurs. Då ser man vilken nivå eleverna ligger på, men man vet inte hur mycket de egentligen har lärt sig under året som gått, menar Martin Nilsson, moderat ledamot i grundskolenämnden. 

– De kanske kom in i skolan med en väldigt bra nivå, eller hade en svag socioekonomisk bakgrund, eller tidigare skola var bra eller dålig... Så betygen är ett ganska trubbigt instrument. 

Genom att istället börja mäta varje elevs utveckling, när det gäller resultat på de nationella prov som görs i årskurs 3, 6 och 9, så kan man få en bättre bild av hur varje skola faktiskt lyckas med att lära ut, menar Martin Nilsson och en enig grundskolenämnd.

Nämnden har nu gett förvaltningen i uppdrag att titta på hur man praktiskt ska gå tillväga för att få till en sådan mätning av elevernas utveckling.

Bättre kunskap om vilka skolor som faktiskt lyckas bäst med att just lära ut skulle kunna leda till en bättre utveckling av alla skolor, genom att goda exempel skulle kunna spridas, menar Martin Nilsson. Och för politikerna skulle bättre kunskap om kvaliteten på skolornas undervisning också vara värdefull.

– Dels är det hur vi ska fördela resurser och vilka typer av satsningar vi ska göra. Och för förvaltningens del skulle det vara bra att få bättre kläm på hur skolorna ligger till och om någon rektor behöver stöd och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista