En bil med manipulerad registreringsskylt. Till höger en vägtull.
1 av 3
Foto: Transportstyrelsen och Claudio Bresciani / TT
manipulerad skylt
2 av 3
Den här föraren döljer sin skylt genom att tillfälligt vända på den med hjälp av en elektronisk anordning som styrs inifrån bilen. Foto: Transportstyrelsen
manipulerad skylt
3 av 3
Den här föraren har satt en skärm över sin skylt som gör att kamerorna inte kan registrera registreringsnumret. Foto: Transportstyrelsen

De smiter från trängselskatten

1:38 min

Sedan trängselskatten infördes i Göteborg för snart fem år sedan har staten gått miste om hundratusentals kronor på grund av fuskande bilister som vill undvika avgifterna.

– Jag köpte skyltar som man kunde vända elektroniskt, berättar Dennis, som egentligen heter någonting annat.  

Drygt 3500 kronor fick Dennis betala för den elektroniska apparat som gjorde det möjligt att inifrån bilen vända på skylten och dölja registreringsnumret för kamerorna vid trängselskattspassagerna.

Skyltvändaren som enkelt går att köpa på internet, är bara en av flera mer eller mindre avancerade fusk som används för att undvika trängselskatt och fartkameror.

– Tejpade skyltar, skyltkepsar och skärmar. Varianterna slutar inte att överraska oss, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare för trängselskatt på transportstyrelsen.

16 000 passeringar har hittills i år registrerats där registreringsskylten på något sätt manipulerats. En liten siffra i förhållande till de drygt 12 miljoner passager som sker vid någon av de 36 betalstationerna för trängselskatt varje månad.

Men fusket har visat sig svårt att komma åt, antalet manipulerade skyltar ligger på en jämn nivå de senaste åren och både i Göteborg och Stockholm syns en gradvis ökning under 2017 och i det långa loppet betyder det förlorade skatteintäkter.

– Det är ett minimalt problem men vi ser att företeelsen alltid är aktuell, det förekommer alltid någon form av manipulerade skyltar. Vi tappar skatteintäkter, det gör vi, säger Jonas Maran på transportstyrelsen. 

Dennis valde att plocka bort sin skyltvändare, han säger att det inte är värt det om han åker fast. Men att trängselskatten han betalar varje månad är för dyr, det tycker han fortfarande.

– Det blir i runda slängar runt 1000 kronor i månaden, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista