Janne Josefsson och Lennart Persson.
1 av 4
Janne Josefsson och Lennart Persson.
Personalen vid Radio Göteborg har möte utomhus efter att ha blivit lockoutade från sin arbetsplats.
2 av 4
Personalen vid Radio Göteborg har möte vid Delsjövägen efter att ha blivit lockoutade från sin arbetsplats.
Radio Göteborg stängde 1982.
3 av 4
Radio Göteborg stängde 1982.
Frank Gunnarsson
4 av 4
Frank Gunnarsson

Ny dokumentär om stängningen av lokalradion

3:32 min

Radio Göteborg/Sjuhärad stängdes i fyra veckor sedan dåvarande chefen fått sparken och personalen gått ut i strejk. Historien berättas i en ny radiodokumentär.

Dokumentären är gjord av Anna Hammarén och Anna Maria Höglund på Utbildningsradion, båda är gäster i P4 Sjuhärad på måndag klockan 11.

– Många människor gillade nog att programledaren Frank Gunnarsson framställde sig som en underdog som slog uppåt, säger de.  

Satirprogrammet Kabaré Apropå leddes av Frank Gunnarsson och medverkade gjorde författare och skådespelare som Kent Andersson, Weiron Holmberg, Roland Jansson och Anders Wällhed. Programmet var minst sagt omstritt och fick ett 40-tal anmälningar varav 15 fälldes i dåvarande Radionämnden.

Satirprogrammen i Radio Göteborg/Sjuhärad diskuterades i riksdagen och Radionämndens utslag hamnade till och med på regeringens bord. Radio Göteborgs dåvarande chef Bo Carlsson fick kritik för att inte ha ingripit mot programmen och fick sluta som chef. Det ledde i sin tur till att personalen gick ut i strejk. 

Dagen efter gick även sju andra lokalradiostationer samt radions reportagebyrå i Stockholm ut i sympatistrejk. Efter några dagar valde lokalradions ledning att stänga Radio Göteborg eftersom man inte lyckats få tag i en lämplig chef. Stationen var stängd i hela fyra veckor och personalen var lockoutad under tiden, en unik händelse i svensk mediehistoria.

Radio Göteborg/Sjuhärad började så småningom sända igen, efter att personalen under protest förklarat sig villig att arbeta vidare. Ett par månader senare utsågs tv-mannen Pelle Bergendahl till ny chef, trots att han under konflikten varit en skarp kritiker av lokalradioledningen. 

Hör hela P1 dokumentären Skandalradion i Göteborg här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista