Marilyn håller sonen Emilio i famnen, utanför deras hus.
Marilyn och sonen Emilio. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio
MARK

Marilyn om livet efter flykten från IS

2:46 min

Marilyn är 15 år och gravid när hon följer med sin pojkvän, som vill ansluta sig till IS. Hon hamnar mitt i ett krig som hon inte visste existerade.

För drygt två år sedan blev Marilyn Nevalainen från Marks kommun en världsnyhet. Tillsammans med pojkvännen Moqtar tog hon sig hela vägen genom Europa utan pass till Syrien, där pojkvännen ansluter sig till Islamiska staten.

Marilyn föder sonen Emilio på ett sjukhus i irakiska Mosul och kort därefter dör pojkvännen Moqtar i strid. 

I en uppmärksammad och prisad dokumentär i SVT kunde du följa föräldrarnas kamp för att få hem sin dotter och sitt nyfödda barnbarn. Till slut lyckas Marilyns föräldrar få hem sin dotter med hjälp av smugglare.

Jag vill inte minnas eller se någonting därifrån.

Efter åtta månader i Syrien och Irak, där hon mestadels satt inne i ett hus med andra kvinnor som hade män som stred för IS, så kom hon då äntligen hem – men det har inte varit helt lätt.

– I början mådde jag skit. Jag ville bara försvinna. Jag ville dö. Men nu har jag kunnat bearbeta det här i lugn och ro, och prata med min familj om vad som har hänt.

– Sedan jag fick Emilio har jag blivit en bättre människa. Lagt av med de grejerna jag gjorde innan.

Idag vill Marilyn inte tänka på IS och den tid som hon levde kontrollerad av dem.

– Jag vill inte minnas eller se någonting därifrån. Det enda jag tänker på är de tjejer som jag hade som vänner där, om de lever eller är döda.

Hör ett längre reportage om Marilyn nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista