misstänkt rånare
En av de åtalade fångad av en övervakningskamera. Foto: Polisens förundersökning

"Johan" rånades under pistolhot - nu startar rättegången

2:29 min

Nu börjar rättegången mot tre gymnasieungdomar som åtalats för den våg av personrån som inträffade i Borås i augusti och september.

Johan, som egentligen heter något annat, promenerade hem själv efter en utekväll med några vänner. När han var nästan hemma blir han attackerad av två maskerade personer.

– Jag hör att någon kommer springandes bakom mig och så hör jag ljudet av hur någon laddar ett vapen och trycker upp det i ryggen på mig. 

Vapenhot är något som går igen i samtliga elva rån och rånförsök som tre killar i 16-17-årsåldern nu står inför rätta för.

Några av de fall som beskrivs i åtalet sticker ut som särskilt hänsynslösa. En kvinna tvingades till exempel knäböja på en fotbollsplan med ett skjutvapen riktat mot ryggen, medan en annan av gärningsmännen följde med hennes sambo till deras lägenhet. Där tvingades mannen under vapenhot packa ner flera av parets ägodelar åt rånarna.

Vid ett annat rån tvingades en man ut i skogen där han hotades med ett skjutvapen, för att sedan tvingas köra rånarna i sin bil till en bankomat för att ta ut pengar. Rånarna hotade enligt åtalet med att döda mannen och hans familj.

I Johans fall tvingade de två rånarna honom att gå till en bankomat för att ta ut pengar. Innan de släppte honom tog de också hans plånbok och telefon.

– Det hela höll väl på i ungefär 30 minuter. Jag tänkte att jag gör som de säger, framför allt när jag visste att de gick med en laddad bössa bakom mig.

Det har nu gått några månader, men det som hände påverkar fortfarande Johan i hans vardag.

– Man kollar alltid en gång extra bakom ryggen när man går hem. Man känner sig aldrig riktigt trygg, det finns alltid en oro att något ska hända, säger Johan. 

Johan ser nu rättegången som en chans till en sorts avslut, som kan göra att han förhoppningsvis lättare kan gå vidare och lägga det som hände bakom sig.

Han säger att han också hoppas att rättegången ska ge svar på de frågor han har kring varför han och de övriga drabbade utsattes för rånen.

– Det enda jag känner är att jag vill veta vad som gick snett. Vad fick dom in i det här? Vad är det som får en att vilja göra nåt sånt här?

Rättegången inleds på torsdagen och går att följa via sverigesradio.se/sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista