Rånvågen Borås
Rånvågen Borås
BORÅS

Rånoffer i rätten: Jag är rädd att de ska skjuta ihjäl mig

2:37 min

Tre gymnasieungdomar från Borås står åtalade för bland annat grovt rån. Vi har varit på plats i rättssalen under dagen.

Det var fullt i rättssal ett vid Borås tingsrätt under rättegångens första dag. Alla fick inte plats trots att salen är den största i tingsrätten.

Tre gymnasieungdomar står åtalade för bland annat grovt rån och rånförsök. Totalt handlar det om 11 åtalspunkter och åklagare Carolyn Westeröd inledde förhandlingarna med att läsa upp punkterna. De åtalade meddelar via sina advokater hur de ställer sig till anklagelserna. 

De nekade och erkände, om vartannat. Flera gånger erkände de att de varit på plats, men nekade till brott. Andra gånger erkände de brott, men inte att det gått till på det sätt målsägande beskrivit. 

I förundersökningen beskriver de 15 målsäganden rån, rånförsök, hot och slag.

När bevisningen gicks igenom nämndes bland annat DNA som hittats i ett par handskar. Tester talar extremt starkt för att det tillhör en av de tilltalade. Man har också hittat DNA från den yngsta tilltalade på en pistol och DNA från ena annan tilltalad på den andra pistolen.

Efter lunchuppehållet hördes målsägande som återgav sin upplevelse av rånet och berättade att händelsen fortfarande påverkar honom. 

– Jag vågar inte gå ut på samma sätt längre, jag är konstant väldigt orolig, sa han i rätten.

Under dagen avhandlades åtalspunkt ett och två som bara rör två av de tilltalande. De nekade båda till anklagelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista