Äldre dam går med käpp bland höstlöven.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT
Detaljbild på bilhjul.
2 av 2
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

P4 granskar sexuella ofredanden inom färdtjänsten

2:36 min

Trots tre klagomål om sexuella ofredanden får chauffören fortsätta köra färdtjänst med äldre och funktionshindrade åt Borås kommun.

P1-programmet Kaliber och P4 Sjuhärad har tillsammans granskat klagomål mot färdtjänstchaufförer som rör sexuella ofredanden.

I vår granskning hittar vi en chaufför som kör färdtjänst åt äldre och funktionshindrade i Borås.

Mannen har fått flera klagomål mot sig. Ett av klagomålen gäller en händelse i början av 2016.

Chauffören lämnar då en kvinnlig kund på en av kommunens mötesplatser för funktionshindrade.

Uppgifterna om vad som hänt är något oklara, en anställd på mötesplatsen berättar för P4 Sjuhärad att kvinnan kom in till mötesplatsen och var mycket upprörd och berättade att chauffören hade tagit på hennes lår - i det klagomål som gjordes till kommunen står det dock att mannen har visat sitt könsorgan för kvinnan.

I kommunens noteringar kring fallet skriver kommunen att det är av yttersta vikt att "den här information inte kommer ut", och att man inte riktigt tror på den kvinnliga kundens uppgifter.

Christer Norberg avdelningschef för kommunens persontransportavdelning i Borås, säger att omständigheter i fallet gjorde det svårt att avgöra om kunden var trovärdig eller inte.

– Det är jättesvårt, vi fick ju lite olika uppgifter kring den här händelsen så det är svårt att göra en bedömning, säger Norberg.

Chauffören får fortsätta att köra färdtjänst men den kvinnliga kunden får åka med en annan chaufför i några veckor.

Lite drygt två månader senare kommer det in ett nytt klagomål på samme chaufför.

En annan kvinnlig kund anmäler då att chauffören har ofredat henne sexuellt. Kvinnan berättar att chauffören har fört in sin hand under kvinnans kjol och långt upp på hennes lår.

Kvinnan polisanmäler chauffören och polisen inleder en förundersökning, men den läggs ned. Som skäl anger polisen att man har talat med kvinnan, som då ska ha gett ett förvirrat intryck och inte kommit ihåg att hon gjort anmälan.

Chauffören ifråga nekar till anklagelsen och fortsätter att köra.

I somras kom det in ytterligare ett klagomål mot samme chaufför.

"Chauffören har kört med endast en hand, då han ska ha tafsat på kund med den andra handen. Kunden sa att hon hoppades att chauffören skulle sluta när det var en kund till som skulle hämtas, dock fortsatte tafsandet".

I dokumentationen för händelsen står det att den kvinnliga kunden "hade velat säga ifrån men inte riktigt vågade göra det då hon mer eller mindre var i chocktillstånd".

Efter detta tredje klagomål får chauffören nu en skriftlig varning av sin arbetsgivare, det privata färdjänstbolaget, men han får ändå fortsätta köra.

– Vi hoppas att det inte blir något mer där nu. Hans arbetsgivare har ju bedömt att han kan fortsätta köra och vi har inte gjort någon annan bedömning heller, säger Christer Norberg, avdelningschef för persontransporter på Borås kommun.

Mannens arbetsgivare, färdtjänstbolaget, vill inte svara på några som helst frågor som rör anklagelserna mot chauffören.

– Jag känner att jag inte kan det med hänsyn till honom, det blir så utpekande, han är ju inte dömd, säger bolagets vd.

Ni har gett honom en skriftlig varning, hur kommenterar du det?

– Jag kan inte säga något, han är inte dömd, säger vd:n.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista