Rågmjölspanerad abborre med sås på äppelmust och dill
Rågmjölspanerad abborre med sås på äppelmust och dill Foto: Kristin Karlsson
RADIOKOCKEN

Rågmjölspanerad abborre med sås på äppelmust och dill

För den som vill hitta nya sätt att använda äppelmust är veckans recept värt att testa.

Rågmjölspanerad abborre med sås på äppelmust och dill

 

  • 500g abborrfilé (gösfilé eller annan fisk)
  • Rågmjöl
  • Smör till stekning
  • Salt och nymald vitpeppar

Salta och peppra abborren.

Vänd abborrfilén i rågmjöl och stek abborren gyllenbrun i smör.

 

Sås på äppelmust och dill

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1.5 dl äppelmust
  • 1 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 dl finhackad dill
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

 

Fräs schalottenlöken i smör, utan att den tar färg, i en kastrull.

Häll på äppelmust och fiskbuljong, koka tills ca hälften återstår.

Häll på grädden och koka till lagom tjock konsistens.

Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.

Servera  abborren med smörslungad kokt potatis och finhackad persilja eller Pommes duchesse.

 

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".