Arkivbild på brandman och lågor.
1 av 2
Arkivbild. Foto: SVT Bild.
Brända bilar utanför Boda vårdcentral i Borås.
2 av 2
Brända bilar utanför Boda vårdcentral i Borås. Foto: Mikael Olmås/SR.
BORÅS

Ny våg av bilbränder i Borås

2:59 min

Runt ett dussin bilar brann på olika platser i östra Borås på lördagkvällen. Bland annat brann sex gasdrivna bilar, och därför blev släckningen riskfylld för brandmännen.

Polis och räddningstjänst larmades om bränderna på en parkering i närheten av Boda vårdcentral på Hässleholmen i Borås runt 17.40.

– Minst fem bilar brinner, sa Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Bränderna släcktes, men samtidigt kom larm om att ännu en bil brann utanför ett äldreboende på Våglängdsgatan. Boendet klarade sig, men det kom in rök som fick vädras ut.

Släckningarna var klara vid 20-tiden men kort efter kom nästa larm, nu från Ekarängsskolan på Hulta några kilometer bort. Där förstördes minst fyra bilar på parkeringen, dock ska skolbyggnaden klarat sig.

Sammanlagt har ett dussintal bilar eldhärjats och räddningstjänsten utsattes för stora risker då det visade sig att sex av bilarna drevs av gas - bilar som tillhörde Borås stad.

– Det är svårt för oss att identifiera vilka bilar som går på gas, och när vi gjort det fick vi backa tillbaka, säger Tommy Lieback - inre befäl på Räddningstjänsten.

Enligt Lieback har gasbilarna normalt flera tryckbehållare, utrustade med säkerhetsventiler. Ökar värmen för fort kan det bli rejäla explosioner, med både tryckvåg och splitter.

Bränderna misstänks vara anlagda och en förundersökning gällande skadegörelse genom brand har inletts. Boråspolisen har ingen misstänkt i nuläget.

En brunnen bil har beslagtagits och den ska polisen  nu undersöka lite noggrannare, i jakt på spår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista