Detaljbild på bilhjul.
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Ida Legnemark (V): "Jag blir förbannad"

3:20 min

Trots tre anmälningar om sexuella ofredanden får färdtjänstchauffören fortsätta köra äldre och funktionshindrade i Borås. Oacceptabelt, säger äldrenämndens ordförande.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, jag vet inte mer än det jag har fått till mig via er granskning men det är alltför vanligt att kvinnor som berättar om sexuella ofredanden och övergrepp inte blir trodda, säger Ida Legnemark, vänsterpartist och ordförande för vård- och äldrenämnden i Borås.

– Jag tänker att den här gruppen kanske har ännu svårare att bli trodd, fortsätta hon.

Visat könsorganet, fört sin hand långt upp under kjolen och tafsat. Tre olika kvinnor, i olika åldrar, har alla åkt med samme färdtjänstchaufför i Borås. Och samtliga tre upplevt sexuella ofredanden, som också anmälts till kommunen.

I det sista fallet, som anmäldes i somras, blev en äldre dam tafsad på. Hon tog mycket illa vid sig men vågade inte säga något till chauffören. Men efter att ha pratat med sin son anmälde de det som hänt till kommunens avdelning för persontransporter.

Kommunen tog anmälan vidare till det privata taxibolaget där chauffören är anställd, med resultatet att han tilldelades en skriftlig varning men han får ändå fortsätta att köra.

Färdtjänstfrågor ligger under tekniska nämnden men vård- och äldrenämndens ordförande Ida Legnemark reagerar starkt.

– Vi behöver ha en särskild beredskap, för just de här grupperna som åker färdtjänst, en särskild kunskap, om sådant här sker, säger hon.

I ett av fallet vi berättat om gjordes en polisanmälan men den lades ned, är man inte fri då?

– Jo, det klart att det är svårt, den som inte är dömd är inte dömd, men man kan ju fråga sig hur vi tar hand om de klagomål som kommer in, det borde åtminstone ringa några varningsklockor då. Dessutom är den här verksamheten upphandlad och vi kan ställa krav, säger Ida Legnemark.

– Jag tycker att man ska ta den här typen av anklagelser på allvar, hade jag varit ansvarig för den här verksamheten och en person blivit anmäld tre gånger då hade jag blivit väldigt oroad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista