Tom Andersson (Mp) och Morgan Hjalmarsson (L)
Morgan Hjalmarsson (L) och Tom Andersson (MP) har samlat på sig många hattar under alla sina internationella resor. Foto: Anna Sjödin/Sveriges Radio

Kommunalrådens utlandsresor – spenderar mest tid på flyget

Tom Andersson om flygresorna: "Det är komplicerat"
2:24 min

P4 Sjuhärad har tittat närmre på kommunalråden Tom Andersson (MP) och Morgan Hjalmarssons (L) resor jorden över för att utbilda andra länder i sopsortering.

Sedan 2012 har de båda kommunalråden gjort minst nio utlandsresor med Borås Waste Recovery som har finansierats av ICLD, internationellt centrum för lokal demokrati. Sopsortering har varit ett stort fokus på resorna där indonesiska Palu har nämns som ett lyckat projekt.

– När 120 barn som har bott på en soptipp istället går i skolan så kan det inte räknas som något annat än en demokratisk vinst, säger Morgan Hjalmarsson (L).

Drabbar inte skattebetalarna
ICLD bekostar resorna som projekten innefattar och kräver också politisk närvaro. Både från opposition och majoritet. Därmed har både Tom Andersson (MP) och Morgan Hjalmarsson (L) rest tillsammans på resorna som har gått till länder som Indonesien, Kenya, Vietnam och Moldavien. Senast i slutet av oktober var båda på plats i Palu. En resa som tog sju dagar, där endast två dagar var bokade för möten.

När P4 Sjuhärad sammanställer tiden för resorna visar det sig att fler dagar har gått till transport än faktiska möten. Totalt har kommunalråden varit borta i 65 dagar för ICLD-resorna, varav nästan 30 dagar har gått till transport. Endast drygt en tredjedel av den totala tiden har gått till faktiska möten.

Lyssna på ljudklippet för att höra vad kommunalråden säger om sina många och långa utlandsresor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".