Joakim Cannerfors klädd i rutig skjorta och hängslen skriver "Skolvalet! Låt stå!" på en whiteboard.
Joakim Cannerfors, chef för kvalitet och utveckling inom grundskolan i Borås stad. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Tusentals elever ska aktivt välja skola

2:36 min

Aktivt val ska minska segregationen i Borås skolor. Nu är det snart dags för 2 500 elever och deras föräldrar att välja skola.

 – Skillnaden mot tidigare är att de föräldrar som tidigare var passiva kommer att få två påminnelser så jag räknar med att i princip alla kommer att göra ett aktivt val, säger Joakim Cannerfors, chef för kvalitet och utveckling inom grundskolan i Borås.

Vad är nyttan med det här, som du ser det?

– I bästa fall får vi en bättre blandning av elever på skolorna, som bättre speglar hur samhället ser ut.

När barn från Norrbyskolan för några år sedan flyttades till Byttorpsskolan fanns en kritik mot att resurser inte tillfördes och föräldrar, vars barn gått länge på Byttorpsskolan, valde att flytta sina barn till andra skolor.

Har du mötts av någon sådan respons nu?

– Nej, det har jag inte. Jag var själv på ett möte på Byttorp, så jag är väl bekant med det. Det finns en sådan tendens i samhället i stort att den nationella befolkningen flyttar på sina barn när kommer invandrare. Det enda sättet att komma åt det är att skapa en mer jämn fördelning bland våra elever, säger Joakim Cannerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista