Tre män i gula signalkläder fyller en dagvattenbrunn med rök.
1 av 2
Med hjälp av rök kontrollerar kommunen att dagvattens - och avloppsledningar är rätt kopplade. Foto: Erik Bergström
Vitt rostigt stuprör som går in i en fasad.
2 av 2
Hur är dina stuprör kopplade? Felkopplade stuprör kan innebära att dagvatten letar sig ner i avloppet vilket betyder onödigt arbete och kostnader för kommunen. Foto: Erik Bergström
BORÅS

Felkopplade rör kan bli dyr överraskning

1:06 min

Borås kommun jagar just nu felkopplade dagvattenrör i Sjömarken. I genomsnitt var sjätte fastighet i Borås är felkopplad, och det kan innebära en saftig nota för ägaren.

Genom att spruta in rök i dagvattenledningarna kontrollerar Borås energi och miljö att exempelvis stuprör inte är inkopplade till avloppsnätet. Om de är det kan reningsverket överbelastas av regnvatten, och det kan bli ett växande problem i takt med klimatförändringarna.

På två år har kommunen kollat 2 300 fastigheter, och då sett att var sjätte varit felkopplat. Felet kan falla på kommunen, men det kan också vara fastighetsägarens ansvar.

– De  (fastighetsägarna) reagerar mest på att "det har alltid fungerat" och "det har varit så här sedan 60-talet, och komma med detta nu...", säger rörnätsteknikern Kristian Svensson - en av de som kontaktar husägarna om den ovälkomna och i vissa fall dyra överraskningen.

– Ibland kan det bli värre för vissa om man måste gräva upp trädgården och sedan återställa. De kan kosta upp emot 50 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista