Recept på Pannacotta med julsmaker
Foto: Niclas Odengård/SR.
RADIOKOCKEN

Laga pannacotta med julsmaker

Med en månad kvar till julafton bjuder radiokock Ann Hansson på en julinspirerad dessert/gott till adventsminglet.

10 mindre eller 5 större

Lager 1

  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,25 dl strösocker
  • 1 krm malen kardemumma
  • 0,5 krm malen kanel
  • 1,5 gelatinblad

Lager 2

  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 75 gr vit choklad
  • 1,5 gelatinblad

Gelélager

  • 1 dl glögg
  • 1,5 gelatinblad

Till dekor: äggvita, strösocker, pepparkakor, mandelflarn och skumtomtar.

  1. Börja med att doppa glasens kanter i först äggvita och sedan strösocker för att få en dekorativ kant. 

  2. Lager 1: Blötlägg gelatinet i vatten. Blanda grädde, socker och kryddor och koka upp, låt småputtra några minuter och ta sedan bort det från plattan.
    Krama ur gelatinbladen och blanda ner och häll sedan upp i glas. Ställ kallt i kylen i ca 1 timma.
    Krossa pepparkakor och lägg ovanpå lager 1 när det stelnat.

  3.  Lager 2: Blötlägg gelatinet i vatten. Värm grädden och blanda ner choklad och vaniljsocker. Värm tills chokladen smält. Krama ur gelatinet och blanda ner. Låt gärna blandningen stå en stund innan den hälls på lager 1 i glasen. Ställ kallt i ytterligare en timma.

  4. Gelélager: Blötlägg gelatinet i vatten. Värm glöggen, krama ur gelatinet och blanda ner. Låt gärna glöggblandningen stå en stund innan den hälls överst i glasen. Strö över lite mandelflarn och ställ kallt i ytterligare en timma. Dekorera med en skumtomte vid serveringen. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".