NÄTSHOPPING

E-handeln - inte lika miljövänlig som man trott

2:45 min

I år väntas var tredje julklapp inhandlas på nätet, enligt en prognos från Postnord. E-handeln har länge setts som ett miljövänligt alternativ. Men det ifrågasätts nu av forskare.

E-handeln i Sverige ökade med 15 procent under tredje kvartalet i år, jämfört med samma period föregående år, enligt e-barometern.

Tidigare forskning har visat att e-handel är miljövänligt eftersom det minskar behovet att använda bil för att transportera varorna. Men studierna kommer främst från USA, som inte har en lika utvecklad kollektivtrafik som Sverige. Och man har främst kollat på så kallade sökprodukter, alltså varor som böcker eller teknikprylar. Inte kläder som är den vanligaste varan att handla på nätet.

Enligt Postnord returneras 30 procent av klädköpen. Henrik Pålsson är docent i förpackningslogistik vid Lunds universitet, och har granskat tidigare studier. Han förklarar att det här har en extra klimatpåverkan.

– Det blir en returtransport och så blir det en ny förpackning eftersom du måste paketera om varan när den kommer tillbaka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista