Skylt och parkeringsplats
Året ut är det gratis parkering på den nybyggda parkerkeringen bakom Gina Tricot-huset i Borås. Foto: Erik Bergström
BORÅS

60-årsjubileum firas med gratis parkering i Borås

1:08 min

Nybyggda parkeringsplatser på Övre Brodal med gratis parkering året ut. Så firar parkeringsvakterna i Borås att yrket blivit 60 år.

1957 togs de första parkeringsvakterna i tjänst i Sverige. Först ut var huvudstaden men några år senare, i början av 60-talet, kom de även hit till Sjuhärad. 

Nu har det gått 60 år och i Borås uppmärksammas jubileet med nybyggda gratisparkeringar. Idag invigdes drygt 140 nya parkeringsplatser för personbilar vid den gamla bussparkeringen bakom Gina Tricot-huset. Där kommer det vara gratis att parkera året ut. En av de som var först ut var Johanna som skulle ta bussen till Göteborg. 

– Det är jättebra att det finns fler platser om man till exempel ska ta bussen till Göteborg, säger hon.

Förutom busspendlare hoppas kommunen också kunna locka dit bilister med ärenden i Borås. Ambitionen är att få bort biltrafiken från centrala stan och att fler väljer att ställa bilen och promenera. 

Om ambitionen blir verklighet får Farad Golami lite mindre att tänka på. Han är parkeringsvakt sen fyra år och tycker det är kul att yrket i och med det här jubileet får positiv uppmärksamhet.

– Vi gör ett väldigt bra jobb, det behövs det här jobbet. Vi är inte ute efter att lappa bilar, vi är ute efter att göra framkomligheten bra och hjälpa folk att hitta lediga parkeringsplatser, säger Farad Golami.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista