sverigedemokraternas landsdagar
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sjukvårdsfokus på SD:s landsdagar

1:36 min

Under SD:s landsdagar har partiet lanserat sig som ett sjukvårdsparti. Men landsdagarna skakas nu också av ett rasistiskt uttalande.

Sverigedemokraterna har under hösten haft ett minskande väljarstöd enligt flera opinionsundersökningar. Men det har inte präglat stämningen på partiets landsdagar i Norrköping som avslutas idag, säger Patric Silfverklinga, Sverigedemokraternas gruppledare i Borås.

– Nej, det gör det inte. Jämför man siffrorna från valet 2014 med siffrorna nu så är vi inte särskilt oroliga. 

Den senaste väljarbarometern från Sifo visar den lägsta siffran för Sverigedemokraterna sedan maj 2015: strax under 15 procent.
Men det är fortfarande ändå bättre än valresultatet 2014, då partiet fick 12,9 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Under landsdagarna i Norrköping har Sverigedemokraterna lanserat sig som ett sjukvårdsparti. Under lördagen antogs ett inriktningsprogram för sjukvården, med fokus på att få ner vårdköerna.

Partiledare Jimmie Åkesson aviserade att han tänker bjuda in övriga riksdagspartier till samtal om just problemet med vårdköer. Men han fick direkt kalla handen från den socialdemokratiska socialministern Annika Strandhäll och även från Centerpartiet.

– Vi får väl se vad de säger när vi nu sträckt ut handen på riksplanet. Om de kommer eller om de ska sitta kvar i sin sandlåda, kommenterar Patric Silfverklinga

I Borås markerade Sverigedomkraterna mot allianspartierna förra veckan när det röstades om Borås stads budget. Sverigedemokraterna valde då att inte stödja allianspartiernas tilläggsyrkanden utan la istället ner sina röster, vilket väckte viss förvåning.

Och på riksplanet har Jimmie Åkesson har under senare tid gjort klart att det inte är säkert att Sverigedemokraterna kommer att ge stöd åt en alliansregering efter valet nästa år.

I det besvärliga parlamentariska läge som råder, där inget av de traditionella blocken har majoritet, så menar Patric Silfverklinga att bollen nu ligger hos de andra partierna.

– De har fört sin taktik emot oss under de här åren sedan 2010. Nu kommer ketchupeffekten så småningom. De kommer att inse att man måste söka samarbeten om man vill ha genomslag för sin politik och göra landet till ett bättre land.

Sverigedemokraternas landsdagar har skakats av ett rasistiskt uttalande mot muslimer - se separat artikel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista