sd
Foto: Janerik Henriksson/TT

SD-politiker skickas hem efter rasistiskt uttalande

SD-politikern Martin Strid skickas hem från partiets landsdagar efter ett rasistiskt uttalande mot muslimer. Patric Silfverklinga från Borås tar avstånd från uttalandet.

Sverigedemokraternas landsdagar skakas av ett rasistiskt uttalande mot muslimer. I ett anförande under lördagen sa SD-politikern Martin Strid från Borlänge att muslimer inte fullt ut är människor. 

Uttalandet direktsändes i SVT Forum under lördagseftermiddagen och uppmärksammas av sajten "Inte rasist, men".

Många inom partiet har reagerat, en anmälan om uteslutning har lämnats in och nu ber Martin Strid om ursäkt.

– Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig väldigt klumpigt. Det ber jag om ursäkt för, säger Strid till TT och hävdar att han bland annat var stressad av kort talartid. 

TT: Men hur kan det bli så, det måste väl ha kommit någonstans ifrån? 

– Är man stressad och har ont om tid kan man uttrycka sig fel ibland.

Enligt uppgifter till DN så har Martin Strid på grund av sitt uttalande tvingats lämna landsdagarna. 

Patric Silfverklinga, gruppledare för Sverigedemokraterna i Borås, kommenterar Strids uttalande så här i ett SMS till P4 Sjuhärad:

– Det han uttalade igår är helt förkastligt och enligt mig och alla jag pratat med så skall han lämna vårt parti. Han gav uttryck för något vi inte står för.

Enligt partiets informationsansvarige, Henrik Gustafsson, ska ärendet om uteslutning av Martin Strid snabbehandlas. Ett beslut kan vara taget inom 48 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".