Carolina Skoog, Matilda Almgren och Sofia Börgesson går i åttan på Gullhögskolan.
1 av 2
Carolina Skoog, Matilda Almgren och Sofia Börgesson - alla i åttan på Gullhögskolan. Foto: Niclas Odengård/SR.
Ana Caganis, skolsköterska på Gullhögskolan i Vårgårda.
2 av 2
Ana Caganis, skolsköterska på Gullhögskolan i Vårgårda. Foto: Niclas Odengård/SR.
VÅRGÅRDA

Inte #tystiklassen - elevstorm mot övergrepp

1:55 min

Nyp i rumpan, snuskiga kommentarer och kränkningar - Gullhögsskolan i Vårgårda är inte ett undantag. I kölvattnet av #Metoo har skolelever landet runt nu börjat berätta.

Under hashtaggen "Tyst i klassen" har 1 700 elever gått ut och berättat om sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Berättelserna handlar om olika grader av sexuella övergrepp och kränkningar - mellan eleverna, men också mellan lärare och elev.

Ana Caganis har jobbat tio år som skolsköterska, och är den som eleverna på Gullhögsskolan i Vårgårda ofta kommer till när de vill berätta. Hon bekräftar bilden från #tystiklassen.

– Det är kränkningar på sociala medier, klämma på rumpor, ett "nej" är inte ett "nej". Gränslösheten har ökat, och det kryper ner i åldrarna. Språket har blivit tråkigare... 

Hon ser dock att något förändrats under hösten.

– Det kommer mer (berättelser) nu. Det är precis som att de (eleverna) vågar öppna sig, det har hänt något i samhället som gör att det är ok att berätta.

Eleverna Sofia Börgesson, Matilda Almgren och Carolina Skoog gillar uppropet.

– Jag tycker det är jättehemskt att så himla många blivit utsatta, att de inte vågat säga något. Nu kanske det händer mindre.

Hör fler röster om #tystiklassen i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista