I dag fortsätter rättegången mot de tre tonåringar som åtalas för bland annat grovt rån.
I dag fortsätter rättegången mot de tre tonåringar som åtalas för bland annat grovt rån. Vi rapporterar live från rättssalen. Foto: Förundersökningsprotokoll / Kristin Karlsson
Rånvågen

Rånoffer: "Det känns som att jag blir skjuten i huvudet om jag svarar fel"

1:31 min

I september rånades ett ungt par på Lugnet i Borås. Brottet har rubricerats som grovt rån - under tisdagen möttes offren och de misstänkta gärningsmännen i rätten.

Förhandlingarna fortsatte under tisdagen vid Borås tingsrätt gällande rånvågen som ägde rum i Borås tidigare i höstas. Tre tonåringar står åtalade för elva rån och rånförsök.

Förhandlingarna handlade om det grova rån som ägde rum på Lugnet i Borås den 2 september.

Det kvinnliga rånoffret berättar för rätten att hon tvingades stå på knä framför rånaren under vapenhot. Flera gånger hörde hon han han gjorde mantelrörelser.

Den av rånarna som kallas "Pablo" tvingar pojkvännen att gå hem till lägenheten där han packar ner värdesaker i två ryggsäckar. 

Rånarna pratar med kvinnan under tiden. Det är allt från hot om att de ska hugga henne till att småprata om hennes studier.

– Jag var jätterädd. Det är två mot en, jag har ingen chans alls. Det var jättehemskt att sitta kvar där själv. 

Under tiden får pojkvännen stå på knä i lägenheten med ansiktet mot dörren. 

– Jag är mer rädd för vad som ska hända henne än vad som ska hända mig. Jag är rädd, men hon är kvar ensam på en fotbollsplan.

När rånaren och pojkvännen kommer tillbaka fortsätter hoten, rånarna menar att de nu vet vart paret bor. 

Vid ett tillfälle satte rånaren pistolen mot pojkvännens huvud. Rånaren frågar vilket som är världens bästa fotbollslag.

– Det känns som att jag blir skjuten i huvudet om jag svarar fel, säger mannen om händelsen.

Tre killar, en 16-åring, en 17-åring och en 17,5-åring misstänks för det grova rånet. 17-åringen är den ende som erkänner brott, övriga två förnekar brott.

Den första som hördes var 17-åringen.

– De två andra tar killen, jag bad tjejen följa med. Hon ville inte följa med, jag tog tag i hennes arm. Jag tog inte tag i hennes nacke och hade aldrig kniven mot hennes mage, säger han. 

– Jag ångrar verkligen det som jag har gjort. Jag ber om ursäkt för det jag har utsatt er för, avslutar 17-åringen i rätten.

Stöldgods från rånet har hittats hemma hos alla tre tilltalade. När 17-åringen greps hade han även ett av rånoffrens telefon på sig. I hans skolskåp hittades en dator som tillhör ett av rånoffren. 

16-åringen hävdar att han blivit kontaktad av 17-åringen och hjälpte honom med rånbytet. 16-åringen ska också ha köpt en tröja ur rånbytet av 17-åringen. 

I flödesrapporteringen ovan kan du också gå tillbaka och läsa rapporterna från rättegångens första dag, den 16 november 2017. Förhandlingarna avslutas fredag den 1 december.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista