Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun. Foto: Sofia Kristiansen/Sveriges Radio
BOLLEBYGD/HINDÅS

Politiker lovar - nu ska segdragen konflikt lösas

2:37 min

"Vissa ärenden verkar det gå det troll i", så kommenterar Lars-Erik Olsson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande den långvarig historien vid Västra Nedsjön.

Konflikten mellan paret Anette och Pia Hemfors och Bollebygds kommun har pågått i nästan tio år. Kortfattat gäller det dagvatten som kommer in i parets trädgård, från den grannvilla som byggdes 2008. Vattnet ska egentligen ledas bort via ett dike mellan tomterna men diket som grannen anlagt är för flackt och dagvattnet rinner istället in på parets tomt och underminerar.

Bollebygds kommun har länge hållit fast vid sin linje, att paret inte har några problem med vatteninträngning men så väl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen och olika experter har slagit fast att så är fallet.

I mars 2016 ändrade dock kommunen uppfattning, och beslutade då att tvinga ägaren till grannfastigheten att åtgärda det nämnda diket.

Av oklar anledning ändrades dock formuleringarna i beslutet, vilket i sin tur gjorde att grannen överklagade beslutet. Och problemen med vatten kvarstår därför.

Lars-Erik Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är självkritisk till hur Bollebygds kommun hanterat ärendet.

– Det är jättesynd att det har dröjt så här länge, det är inte bra hanterat, så enkelt är det, säger han till P4 Sjuhärad.

Men nu ska en lösning vara på gång, enligt Olsson som säger kommunen nu har gått ut med en förfrågan till tre olika bolag om en teknisk konsult för att få fram en lämplig åtgärd, och en av de tre tillfrågade har tackat ja till uppdraget.

– Eftersom frågan är så infekterad så tänkte vi att det är bättre att ta in någon oberoende som får titta på det här med nya fräscha ögon, säger Lars-Erik Olsson.

Enligt Lars-Erik Olsson kommer kommunen att stå för kostnaderna för konsulten men kostnaderna för att åtgärda det aktuella diket ska ligga på grannen. Grannen har valt att inte medverka i P4 Sjuhärad, utan hänvisar till Bollebygds kommun.

När kommer den här konflikten att vara löst?

– Upphandlingsarbetet med konsulten ska vara klart sista januari nästa år. Som jag har förstått det i alla fall, säger Lars-Erik Olsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista