Bild på Berit Frändås som står på en gata i Borås.
Berit Frändås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
ULRICEHAMN

Berit Frändås har levt ett långt liv i politiken

2:48 min

Berit Frändås var riksdagsledamot för Socialdemokraterna på 70-talet och åkte på resor ihop med Olof Palme. Det politiska engagemanget lever kvar men numera är det mest konst som gäller.

Berit Frändås från Ulricehamn blev politiskt engagerad när några vänner uppmanade henne att ta ett större samhällsansvar. Hon blev då fosterförälder och med det väcktes det politiska intresset.

Mellan 1973-1976 satt hon i Riksdagen som ersättare till Gunnar Sträng och var ledamot i utrikesutskottet vilket ledde till flera internationella resor. 

– Jag fick ett stipendium som innebar att jag tillbringade åtta veckor i Afrika och där jag reste ensam. 

Efter tiden i riksdagen arbetade Berit Frändås som politiker på både lokal och regional nivå. Nu är hon snart 80 år gammal och det är mest konstnärskapet hon ägnar sig åt. Hon målar och fotograferar och ställer regelbundet ut sina verk i Sjuhärad. Förra året kom hennes foto med i final i tidningen VI:s trädfototävling, och bilden kommer figurera i en kalender för Vi-skogen 2018. 

Hör Berit Frändås berätta om de internationella resorna på 70-talet i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista