Svenljunga i topp i skatteligan

2:42 min

Svenljunga blir 2018 den Sjuhäradskommun som har högst kommunalskatt.

Efter att Svenljunga häromveckan beslutade att höja skatten med 45 öre per hundralapp, så blir Svenljunga den kommun i Sjuhärad som har den högsta kommunalskatten med 22,35 procent (eller 33,83 procent om man räknar med landstingsskatten).

Lägst skatt av Sjuhäradskommunerna har Ulricehamns kommun med 21,05 procent.

Det innebär att en person som tjänar 30 000 kronor i månaden betalar knappt 400 kronor mer per månad i kommunalskatt i Svenljunga än i Ulricehamn.

 – Det är väl inget vi önskar i och för sig att ha en hög skattesats. Samtidigt tror jag att medborgarna och de som tittar på kommunen ändå ser signalen att vi satsar på skolan och omsorgen, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Carlsson (S).

Oppositionsrådet i Svenljunga Johan Björkman (M), ser inte lika positivt på vilka signaler den höga skattesatsen sänder ut om kommunen. 

– Det är inte det jag vill att Svenljunga ska vara känt för utan det är ju för vår effektiva verksamhet. Att ha högst skattesats, det kan någon annan få hålla i, säger Johan Björkman. 

Den 1 januari i år sänktes kommunalskatten i Svenljunga med 25 öre. Men till nästa år höjs den alltså igen, och det med 45 öre.

Också Moderaterna i Svenljunga hade med en skattehöjningen i sitt budgetförslag för 2018, men drygt 20 öre lägre än den som beslutades gemensamt av Socialdemokraterna, Liberalerna och Landsbygdspartiet.

Svenljunga är den enda kommunen i Sjuhärad som höjer skatten 2018. Men tittar man tillbaka på vad som hänt sedan valet 2014, alltså hela den nuvarande mandatperioden, så har även Borås höjt skatten med 25 öre per hundralapp och Tranemo med hela 93 öre.

Dessutom har landstingsskatten i Västra Götaland också höjts under mandatperioden, med 35 öre.

Skatteskillnaderna mellan Sjuhäradskommunerna innebär att en Svenljungabo som tjänar 30 000 kronor i månaden nästa år får betala knappt 400 kronor högre skatt per månad än en Ulricehamnsbo som tjänar lika mycket, eller nästan 4700 kronor mer per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista