Elliot Oscarsson, Hugo Simonsson, Whilma Svensson och Alva Dalmyr står över kameran och håller upp en hand för att visa "stopp".
Elliot Oscarsson, Hugo Simonsson, Whilma Svensson och Alva Dalmyr på Nordtorps förskola vet att de ska säga "stopp" och hålla fram handen. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
SANDARED

Barnen på Nordtorps förskola lär sig kroppsintegritet

1:43 min

Vem bestämmer över ens kropp? Det vet barnen på Nordtorps förskola i Sandared. Där jobbar de med att barnen tidigt ska veta när de ska säga ifrån.

Regeringen föreslår att det ska bli obligatoriskt för alla förskolor att lära barn om kroppslig integritet och att det ska ingå i läroplanen. Syftet är bland annat att förebygga sexuella trakasserier.

På Nordtorps förskola i Sandared är barnen redan medvetna om rätten till sina kroppar. Det hela började med en bok om att lära sig säga stopp när till exempel en lek går för långt. Och nu har det utvecklats till rätten till den egna kroppen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista