Maj Karlsson, vänsterpartiet talar om rätten till assistans på Stora torget i Borås.
1 av 3
Maj Karlsson från Vänsterpartiet talar om rätten till assistans på Stora torget i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Frida Bergström på Stora torget i Borås.
2 av 3
Frida Bergström. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Maj Karlsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet på besök i Borås.
3 av 3
Maj Karlsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet på besök i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
BORÅS

Torgmöte om rätten till assistans

1:32 min

Imorgon kommer det arrangeras manifestationer i hela landet under parollen stärk LSS. I Borås arrangerade Vänsterpartiet idag ett torgmöte där riksdagsledamoten Maj Karlsson talade.

LSS, och rätten till assistansersättning har diskuterats mycket senaste tiden. Många har förlorat sin assistansersättning på grund av att Försäkringskassan gett avslag utifrån ett antal domar i Högsta förvaltningsdomstolen.  

En av de som lyssnade till Maj Karlssons tal på Stora torget på lördagen var Frida Bergström som fått avslag för att få assistans.

– Jag vill ha assistans för jag har CP-skada, epilepsi och hjärntrötthet. 

Hur kändes det när du fick avslag?

– Jag visste inte riktigt hur det skulle gå i framtiden. Hur det skulle bli när jag flyttade, jag fick serviceboende tillsammans med förståndshandikappade, säger hon. 

Maj Karlsson är Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson. Hon tycker att det är bra att regeringen tillfälligt tagit bort de kritiserade omprövningarna som lett till att många funktionshindrade förlorat sin assistansersättning. Men hon säger att det inte är tillräckligt. I riksdagen delar Vänsterpartiet den åsikten ihop med två borgerliga partier, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

– Om inte regeringen ser till att göra något åt LSS så är jag helt övertygad om att det kommer bli en valfråga, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista