En kvinna och en man står i en korridor på en avdelning framför en anslagstavla. Båda har orangea västar som ska signalera att de är peer supporters
Jojs Ishak och Stefan Johansson, Borås första peer supporters. Foto: Privat

Professionella kamratstödjare ska lyfta psykiatrin i Borås

2:23 min

Personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa har anställts på en psykiatrisk avdelning i Borås. Syftet är att ge hopp till patienterna och minska stigma.

Det är en ny slags yrkesgrupp inom vården och de kallar sig peer support, vilket kan översättas till professionell kamratstödjare eller certifierad stödperson. Länder som England och Holland har haft peer support inom i psykiatrin i många år och med goda resultat. Bland annat har man kunnat se att vårdtiderna för patienterna kortas och att de får större tro på att de kan återhämta sig från sin sjukdom. 

Västra Götaland är en av fyra pilotregioner i landet som i ett projekt utbildar och handleder peer support. 

Jojs Ishak har en lång historia av psykisk ohälsa och missbruk bakom sig. Men sedan en månad tillbaka arbetar hon på den avdelning hon en gång själv var patient på.

– Det känns jättebra. Både att kunna ingjuta hopp till tidigare patienter som jag varit inlagd med och visa personalen att det går att komma tillbaka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista