Bo Karlsson
Bo Karlsson, arkivbild. Foto: TT

Svenska domarbasen avgår efter anklagelse

4:15 min

Bosse Karlsson lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet, med omedelbar verkan.
Anledningen är att en tidigare domare från Sjuhärad säger sig ha trakasserats av Karlsson.

– Hans förtroende naggas i kanten, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Radiosporten har förgäves sökt Karlsson, men för fotbollskanalen.se berättar han varför han har tagit beslutet:

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande, säger Bosse Karlsson till fotbollskanalen.se.

Orsaken är en händelse som ligger långt tillbaka i tiden och som nu blivit känd genom metoo-uppropen.

För Fotbollskanalen berättar Karin Thorbjörn, en före detta domare som gått på fotbollsgymnasiet i Borås och spelat i Öxabäck, om hur hon som 21-åring blev trakasserad av domarbasen i samband med en upptaktsträff på en kryssning.

– Bosse Karlsson var ju också med då. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll, säger hon, och fortsätter:

– Att genom maktposition försöka att ta på något som man normalt inte skulle fått när det handlar om relationer. Den kvällen blev det jättejobbigt.

Thorbjörn avslutade sin domarkarriär ett par år senare, och förklarar att incidenten var jobbig långt efter att den inträffade.

–  Jag såg till att jag aldrig någonsin var ensam med honom. Det var jag jättenoga med. Jag fick blickar, leenden och så och med den bakgrunden så förstod jag vad det handlade om.

– Jag vet ju inte mer än de uppgifter som figurerat. Men de uppgifterna bedömer Bosse som så tillräckliga att förtroendet ska vara så naggat i kanten att han inte vill fortsätta sitt uppdrag, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande.

Kommer ni att göra någon egen utredning?
– Vi har ju haft kontakt med kvinnan och Bosse, så för vår del är frågan löst nu. Bosse har tagit konsekvenserna av uppgifterna, så nu är det i den delen en avslutad fråga.

P4 Sjuhärad har sökt Karin Thorbjörn som inte vill medverka i radio men i ett mejl skriver hon att hennes syfte inte var att hänga ut någon enskild, hon gjorde inlägget på sin privata Facebook utan att namnge någon.

"Fotbollskanalen tog kontakt med mig den 29/11 då de fått kännedom om och läst mitt inlägg och jag valde att den 30/11 att göra en intervju med dem där jag berättade om händelsen. Jag var noga med att poängtera att jag inte ville nämna några namn, precis som jag valt att inte göra i mitt inlägg. Jag förstår att man kan lista ut vem det är, men det är ju en annan sak", skriver Karin Thorbjörn och vidare:

"Det viktiga för mig nu är att vårt samhälle; företag, organisationer, föreningar, förbund osv arbetar vidare med frågan och inte glömmer bort den. Vi måste få till en attitydförändring och strukturer måste brytas."

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista