Leende Katarina Bartholdsson framför sin bokhylla.
1 av 3
Snygga skinnband varvas med hudnära litteratur i Bartholdssonska hemmet. Foto: Mikael Olmås/SR
Katarina Bartholdsson tar emot pris ur kungens hand.
2 av 3
Gustav VI Adolf imponerades också av 13-faldiga mästarinnan Bartholdsson. Foto: Mikael Olmås/SR
Händer håller bok av Stefan Einhorn, i bakgrunden Femtio nyanser.
3 av 3
Snällbok och styggbok? EL James har sin givna plats i bokhyllan.
BOKHYLLAN

Nyanser av kärlek hos Bartholdssons

Katarina: Wigar tycker samma som jag
5:39 min

Fifty shades of Grey är en favorit för boråsprofilen Katarina Bartholdsson. Men tennis och feminism får också plats i hyllan.

Det första blicken möts av när man kliver in hos familjen Bartholdsson är den egenkomponerade och uppmärksammade lila klänning Katarina bar på sonen Jöns bröllop i Danderyd i början av juni.

– Den hänger framme som ett konstverk. Min mamma var konstnär så jag har ärvt en hel del från henne, även min bokhylla är lite av ett konstverk, säger hon.

Två uppsättningar Nordisk familjebok, en uppsättning Svensk uppslagsbok, osv. Fotbollsåret i bilder?

– Den är Wigars, (maken och gamle fotbollslegenden), men det är snygga ryggar, sköna ryggar men kanske inte det man menar med en bokhylla av idag.

Det är inte svårt att instämma i. Dessutom är stora delar av den specialbyggda hyllan fylld av fotografier. Barn, barnbarn, vänner - och ett svartvitt foto på kung Gustav VI Adolf ihop med en glad ung kvinna.

– Det är jag som får pris när jag vinner mitt första SM i tennis. Jag har 13 titlar, dubbel och mixed inräknat, Wigar har bara ett allsvenskt guld, säger hon.

Katarina Bartholdssons skönlitterära samling får vi inte se, den finns i de privata delarna av huset. Band de fåtal romaner som ligger i "vår" hylla fångar EL James trilogi Fifty shades of Grey omedelbart intresset. Piskor och läder, Katarina?

– Just det är ingenting för mig, men kärleken som den beskrivs i böckerna är fantastisk, så vill en kvinna bli uppvaktad.

Är det böcker ni pratar om när ni har gäster?

– Nej, det vill jag väl inte säga... men Wigar har läst dem, han tyckte också de var bra. Man lär sig alltid nånting, säger Katarina Bartholdsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".