Skräp ligger på marken på en återvinningscentral i Borås
Foto: Jon Koldenius/Sveriges Radio
BORÅS

Borås energi slutar städa återvinningsstationer

1:06 min

Den omfattande nedskräpningen på återvinningsstationerna är ett av skälen till att Borås energi och miljö nu säger upp det städavtal man haft i åratal.

Det kommunala bolaget Borås energi- och miljö har i många år, på uppdrag av FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen), ansvarat för städningen av de cirka 80 återvinningsstationerna som finns runt om i Borås kommun.

Men nu har bolaget fått nog. Borås energi och miljö fick nyligen en förfrågan från FTI om att förlänga städavtalet i ytterligare sex månader, men då valde bolaget att säga upp avtalet. 

Göran Glans, affärsområdeschef för återvinning på Borås energi och miljö, anger två skäl för det beslutet. Det första är att städning helt enkelt inte är bolagets huvuduppdrag. Det andra är det stora problemet med nedskräpningen på återvinningsstationerna. 

– Att svara på arga mejl och arga inlägg med klagomål på nedskräpningen tar extremt mycket tid för oss som vi kunde lägga på andra saker, säger Göran Glans. 

FTI har tidigare öppnat för att återvinningsstationerna i Borås kan behöva börja städas även på helgerna och menar att man legat på Borås energi och miljö i ett års tid om detta.

Men där går uppfattningarna isär. Enligt Göran Glans har Borås energi och miljö inte fått något tydligt uppdrag om utökad städning från FTI - med en försäkran om att FTI skulle täcka merkostnaderna för det.

– Vi kan inte städa varken mer eller mindre än vad vi får betalt av från FTI. Med den utformning som vi har idag så klarar vi inte av att hålla efter återvinningsstationerna enligt de krav som Borås stads invånare har, säger Göran Glans.

Magnus Örnborg, regionchef på FTI, konstaterar att det uppstått olika uppfattningar kring om det ska utgå någon extra ersättning för att Borås energi och miljö ska börja städa på helger också. Han menar att avtalet kan tolkas som att FTI redan idag betalar för uppdraget att hålla stationerna rena, oavsett om det behöver städas på helger eller inte. 

– Vi har inte styrt det till helgerna innan, men nu ser vi ju att det behöver städas på helgerna också. Och då kanske det är dags att omförhandla avtalet. 

Oavsett vilket bolag det blir som tar över städuppdraget när avtalet med Borås energi och miljö går ut den sista april 2018, så menar Magnus Örnborg att det finns förutsättningar för att städningen av återvinningsstationerna då kommer att bli bättre.

– Vi får helt enkelt skriva ett tydligare avtal om hur städningen ska gå till, säger Magnus Örnborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista