Kamil Svajda står utomhus i mörkret framför sin vita bil. Hans ansikte är upplyst av en lampa på husväggen intill honom till vänster.
1 av 3
Kamil Svajda är inte orolig för att någon kommer göra inbrott. Han har bland annat hundar som brukar skälla om någon kommer för nära. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
På en veranda som gnistrar av frost ligger en 10 gånger 10cm stor sten i mitten. Bortom den syns ingången till en vit villa.
2 av 3
Stenen som någon placerat nära ingången till Kamil Svajdas hus, mitt i vägen om någon ska gå in. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Karin Mårdh Stavåsen sår centrerat i bild med sidan vänd mot kameran. Hon är iklädd mörkblå t-shirt med polisemblem på.
3 av 3
Karin Mårdh Stavåsen, kommunpolis i Borås och Bollebygd. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
FRUFÄLLAN

Någon förberedde inbrott hos Kamil

3:08 min

Flera gånger har någon lagt stenar på Kamil Svajdas veranda. Troligen för att se om han var hemma eller inte, för att senare göra inbrott.

Polisen bekräftar att det är en metod som inbrottstjuvar använder sig av för att se om någon är hemma eller inte i huset i fråga. Men det är ingenting de ser som en trend just för tillfället.

Runt jul och nyår brukar bostadsinbrotten öka något. Troligen på grund av mörkret och att många är bortresta. Ett tips från polisen är att be grannarna eller någon du litar på om hjälp för att få det att se ut som om du är hemma.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista