företagare Tamara Olofsson
1 av 2
Företagaren Tamara Olofsson satsade på att starta eget. Foto: Noor Bolad
Anna Bergengren kontorschef på Almi Företagspartner
2 av 2
Anna Bergengren kontorschef på Almi Företagspartner Foto: Noor Bolad

Färre kvinnor blir företagare än män

2:50 min

Färre kvinnor än män startar egna företag. Från det statliga företaget Almi som lånar ut pengar till nya företagare gick bara åtta procent av de drygt två och en halv miljarderna som lånats ut till kvinnor.

Hos det statliga företaget Almi var endast 17 procent av de som lånar pengar för att starta eget kvinnor. 70 procent var män och i 13 procent av fallen så var det både en man och en kvinna som jobbade tillsammans.

En av de som valt att satsa är Tamara Christmann Olofsson. För 10 år sedan fick hon idén att starta Upzone, en klätterbana på hög höjd. 

– Jag kunde ingen svenska, jag hade 2000 kronor på kontot och jag var fortfarande student och jag hade ingen erfarenhet i  branschen, säger Tamara Christmann Olofsson.  

Hennes satsning gav resultat, företaget har nu växt och finns på fem platser runt om i Sverige.

Anna Bergengren kontorschef i statens företag Almi Företagspartner menar att exemplet inte tillhör det vanliga. I regel är det männen som företagare som är mer risktagande och kvinnor är mer försiktiga.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista