Förskolebrist i Sjuhärad - Bollebygd bryter mot lagen

2:34 min

Bollebygd lever inte upp till skollagens krav att erbjuda plats på förskolan inom fyra månader.

Det är fullt på många förskolor i Sjuhärad. I flera kommuner tvingas föräldrar åka långt till närmsta förskola där de erbjuds plats för sina barn, visar en genomgång P4 Sjuhärad gjort.

I Bollebygd är situationen särskilt ansträngd, kommunen lyckas just nu inte uppfylla lagkravet på att erbjuda förskoleplats inom fyra månader.

Familjer som önskat plats för sina barn i januari, får vänta till åtminstone mitten av februari. Situationen är så ansträngd att Bollebygds kommun skickat ett brev till familjer som har barn i förskolekön, där kommunen frågar om de kan vänta till efter sommaren med en förskoleplats.

– Vi har inte lyckats lösa alla som vill ha plats. Vi tycker att det är allvarligt, fyra månader är ju det vi ska hålla, så det känns inte bra. Vi jobbar för att vi inte ska få samma situation igen nästa januari, säger Annelie Fischer, bildnings- och omsorgschef i Bollebygd. 

Med anledning av platsbristen inom förskolan har kommunen skickat ut ett brev med frågan om det finns familjer som istället kan tänka sig att vänta på en plats till efter sommaren.

Men förvaltningschef Annelie Fischer vill inte se det som en vädjan till familjer att hålla sina barn hemma längre. Hon säger kommunen ställt frågan eftersom många föräldrar har ringt och undrat om de kan garanteras den förskola de önskar om de väntar.

– Många har ringt och frågat om de kan få sitt förstahandsval om de väntar till hösten, därför har vi tagit med den frågan i utskicket, säger Annelie Fischer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista