Filmregissören Ruben Östlund.
1 av 5
Filmregissören Ruben Östlund. Foto: Leif R Jansson / TT
Filmregissören Ruben Östlund. Foto: Leif R Jansson / TT
2 av 5
Filmregissören Ruben Östlund. Foto: Leif R Jansson / TT
Skådespelaren Alexander Skarsgård.
3 av 5
Skådespelaren Alexander Skarsgård. Foto: Frederick M. Brown
En scen ur filmen The Square. Foto: TriArt.
4 av 5
En scen ur filmen The Square. Foto: TriArt.
Skådespelaren Alexander Skarsgård.
5 av 5
Skådespelaren Alexander Skarsgård med "Big Little Lies"-motspelerskan Nicole Kidman. Foto: Alex Berliner

Boråsfilm nominerad till Golden Globe-galan

I helgen blev det prisregn över Ruben Östlund på den europeiska filmgalan EFA. Och nu är det klart att hans film "The Square" även nomineras i kategorin Bästa utländska film på Golden Globe Awards.

Ruben Östlunds film "The Square" är även Sveriges Oscarsbidrag och han hoppas efter EFA-succén på en Oscarsnominering. Nomineringarna till Golden Globe-galan tillkännagavs i en livestream under måndagseftermiddagen. Den kritikerrosade filmen är delvis inspelad i Borås. 

Även Alexander Skarsgård är nominerad. I september vann Skarsgård en Emmy för samma roll - hustrumisshandlaren i HBO-miniserien "Big Little Lies".

Golden Globe-nomineringarna innebär startskottet för en amerikansk galasäsong som i mångt och mycket överskuggas av Weinstein-skandalen och den efterföljande vågen av tunga Hollywoodprofiler som tvingats lämna sina jobb.

Att höstens händelser satt sexuella övergrepp och trakasserier under lupp är ingenting som gått Hollywood Foreign Press Association, som delar ut priserna, förbi. Snarare tvärtom - händelserna väntas få effekt bland nomineringarna.

"Weinstein-skandalen, och allt som följde på den, har skapat ett klimat där det är ännu viktigare att sända ut rätt budskap", skriver exempelvis nöjessajten The Wrap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista