Isabelle Doohaan, forskare inom katastrofmedicin, har intervjuat alla som var på bussen.
Isabelle Doohaan, forskare inom katastrofmedicin, har intervjuat alla som var på bussen Foto: Pressbild /Joel Wendle P4 Sjuhärad
TRANEMO

Svåra bussolyckan i Tranemo under forskarlupp

1:09 min

I början av december 2014 var en långfärdsbuss på väg mot Köpenhamn. Strax utanför Tranemo drabbades chauffören av sjukdom och bussen välte.

Många skadades allvarligt i olyckan, två personer avled, däribland chauffören.

Olyckan ställde stora krav på vården i Sjuhärad, där bland annat vårdcentraler i grannkommuner öppnades upp för att hantera alla drabbade. På bussen färdades 58 passagerare.

Isabelle Doohan, forskare inom katastrofmedicin, har intervjuat alla som var på bussen. Hennes forskning visar att det inte var hur illa skadad någon blev som påverkar mest mentalt, även en del utan fysiska skador låg i riskzonen för att drabbas av posttraumatisk stressyndrom.

– Jag kan se att många inte får den hjälp de skulle kunna behöva. Psykiska problem kan man lida av under många, många år. De glöms bort lite, säger Isabelle Doohan.

Doohans forskningsprojekt visar också att närheten till anhörig och även de andra som var med på bussen främjar återhämtningen.

– Det lugnar, och kan vara ett stöd framöver under flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista