Kombibild: Genom ett svart stålstaket syns en skylt där det står Borås tingsrätt. På den andra bilden syns en maskerad rånare vid en bankomat.
Under fredagen föll domen mot de tre unga killarna i rånrättegången. Foto: Anna Sjödin/Polisens förundersökning

Nu har domen fallit - så långt straff får rånarna

1:44 min

Killarna var 16 och 17 år gamla när de genomförde rånvågen som satte Borås i skräck hösten 2017. Kolla in P4 Sjuhärads tidslinje för att se vilka rån som ungdomarna döms för.

Det var i augusti och september i år som en våg av personrån skedde i Borås. Flera av de drabbade har trätt fram i P4 Sjuhärad och berättat om de brutala rånen. Rånen och rånförsöken skedde med vapenhot och var synnerligen brutala.

Döms till sluten ungdomsvård
Borås tingsrätt dömer nu killarna för rånen. Endast på en åtalspunkt frias en av de åtalade. Det är 16-åringen som Borås tingsrätt inte anser kan dömas för det grova rånet mot ett par på Lugnet den 2 september.

Kammaråklagare Carolyn Westeröd är nöjd med tingsrättens resonemang och domen som föll under fredagen.
– Jag hoppas att målsägande också är det, säger hon till P4 Sjuhärad.

I ljudklippet hör du vad som avgjorde att killarna kunde fällas enligt kammaråklagare Carolyn Westeröd.

Dömde enligt åklagarens linje
17,5-åringen är den som får längst straff med två års sluten ungdomsvård vilket kammaråklagaren Carolyn Westeröd också yrkade på. Han döms för ett grovt rån, sex rån och två rånförsök. Han döms även för olaga frihetsberövande i samband med rånet den 20 september.

17-åringen döms till ett år och sex månaders sluten ungdomsvård vilket motsvarar kammaråklagarens yrkande. 17-åringen döms för det grova rånet på Lugnet den 2 september samt sex rån, två rånförsök och olaga frihetsberövande. 17-åringen döms även för ringa narkotikabrott

16-åringen döms till ett års sluten ungdomsvård, vilket är fyra månader kortare än vad kammaråklagaren yrkade. 16-åringen anses skyldig till tre rån, två rånförsök och olaga frihetsberövande. Han frias därmed för det grova rånet på Lugnet den 2 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista