Julmat.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Julmaten beror på var du bor

Vad vi väljer att sätta fram på julbordet kan skilja sig ganska rejält åt beroende på var vi bor i landet. Här i väst är grönkål en favorit.

Julaftonsmaten är antagligen svenskarnas mest traditionsbundna måltid.

– Julmåltiden berättar om varifrån vi kommer, vilka vi är släkt med och var vi har vår uppväxt, säger Richard Tellström, mathistoriker vid Stockholms universitet till TT´.

Richard Tellström säger att den senaste stora förändringen för julmaten inträffade på 1970-talet.

– Då gick julmåltiden från att vara tredelad till att bara bli ett smörgåsbord som ensamrätt. Tidigare var julsmörgåsbordet bara en förrätt och var då mycket mindre. Det som händer på 70-talet är att det blir en buffé.

  • Syd: Brunkål är populärast. Där säljs 51 procent av brunkålen
  • Sydost: Julostkaka är populärast. 33 procent säljs där.
  • Väst: Grönkål i topp med 27 procent av den totala försäljningen.
  • Mellan: Julknäcke toppar listan. 27 procent säljs där.
  • Norr: Sylta är populärast med 36 procent av den totala försäljningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".