Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Julmaten beror på var du bor

Publicerat söndag 17 december 2017 kl 10.39
Julmat.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad vi väljer att sätta fram på julbordet kan skilja sig ganska rejält åt beroende på var vi bor i landet. Här i väst är grönkål en favorit.

Julaftonsmaten är antagligen svenskarnas mest traditionsbundna måltid.

– Julmåltiden berättar om varifrån vi kommer, vilka vi är släkt med och var vi har vår uppväxt, säger Richard Tellström, mathistoriker vid Stockholms universitet till TT´.

Richard Tellström säger att den senaste stora förändringen för julmaten inträffade på 1970-talet.

– Då gick julmåltiden från att vara tredelad till att bara bli ett smörgåsbord som ensamrätt. Tidigare var julsmörgåsbordet bara en förrätt och var då mycket mindre. Det som händer på 70-talet är att det blir en buffé.

  • Syd: Brunkål är populärast. Där säljs 51 procent av brunkålen
  • Sydost: Julostkaka är populärast. 33 procent säljs där.
  • Väst: Grönkål i topp med 27 procent av den totala försäljningen.
  • Mellan: Julknäcke toppar listan. 27 procent säljs där.
  • Norr: Sylta är populärast med 36 procent av den totala försäljningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".