Klass 4:3 på Kunskapsskolan i Borås sitter vid sina bänkar i klassrummet.
Klass 4:3 på Kunskapsskolan i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
SKOLAN

Kunskapsskolan först med betyg i fjärde klass

Fjärdeklassare: Det kändes pirrigt
1:52 min

Nu så här vid terminens slut så kommer Kunskapsskolan i Borås vara en av 11 skolor i landet som delar ut betyg redan från fjärde klass.

Alliansen och regeringen kom överens om att införa ett försök med betyg i fjärde och femte klass i 100 skolor i Sverige. Det var alliansen som drev på i den frågan.

Skolor har kunnat ansöka om att vara med i det här försöket, men intresset har varit dåligt och endast 11 skolor i hela landet är med, varav 10 är friskolor.

– Det man varit skeptisk mot vet jag handlar om att man sagt att barnen kan få en tidig stämpel på sig om man får ett F. Men vi tycker inte det är någon större skillnad att få ett F än att man får veta att man inte har de grundläggande kunskaper, säger Björn Nyman rektor på Kunskapsskolan.  

– Vi ser det istället som att eleverna får bättre kunskaper genom att lärarna har lättare att följa upp sin undervisning och se om de når fram med sin undervisning. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".