P3 Dokumentär Säldöden
1 av 2
Foto: Martin Ceijle / DN / TT. Bilden är ett montage.
Jan Nolin, professor i informationsvetenskap på Högskolan i Borås.
2 av 2
Jan Nolin, professor i informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Foto: Niclas Odengård/SR.
KLIMATHOT?

Vilka rapporter kan man lita på?

Döende sälar och utmärglade isbjörnar har gett oss känslan av skenande miljökatastrofer. Men bilderna har ljugit och fungerat som propaganda.

Bilder på döda sälar utefter landets kuster tog Miljöpartiet in i riksdagen 1988. Uppfattningen var att miljöförstöringen gjorde sälarna sjuka, senare visade det sig att djuren dött av ett virus som finns naturligt hos sälstammen.

Liknande förhållande gäller den omtalade filmen på en döende isbjörn. Den har blivit viral med föresatsen att klimatförändringarna tagit födan ifrån björnen. Men undersökningar visar att tillgången på föda är god i området och att isbjörnen med största sannolikhet är sjuk.

Vem kan man lita på? är frågan vi ställer oss i dagens klimatpanel. Medverkar gör ekolog Peter Bergman, Jan Nolin, professor i informationsvetenskap, Marita Pahlén, tidigare pressekreterare för Miljöpartiets eu-parlamentariker Carl Schlyter, och Susanne Arneborg Möller, miljöstrateg i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista