Smörstekt lätt gravad rödingfilé med gräddkokt grönkål smaksatt med apelsin
Smörstekt lätt gravad rödingfilé med gräddkokt grönkål smaksatt med apelsin Foto: Kristin Karlsson / P4 Sjuhärad

Klassiska julsmaker i ny form

Smörstekt lätt gravad rödingfilé med gräddkokt grönkål smaksatt med apelsin.

  • 600 g rödingfilé
  • 1.5 msk salt
  • 2 msk socker
  • 4 drag med vitpeppar kvarn
  • 4 msk finhackad dill
  • Smör

 

1.    Blanda salt, socker, vitpeppar och dill.

2.    Fördela blandningen på rödingen.

3.    Lätt grava i 4-6 timmar.

4.    Dela rödingen i 8 fina bitar.

5.    Stek rödingen i smör.

 

Gräddkokt grönkål smaksatt med apelsin

  • 125 g grönkål
  • 2 Schalottenlökar
  • Smör
  • Saften och rivet skal från en apelsin
  • 2 dl grädde
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

 

1.    Skölj grönkålen, skär bort rotstocken och strimla fint.

2.    Skala och finhacka schalottenlöken.

3.    Smörfäs schalottenlök, apelsinskal och grönkål i en hög stekpanna med smör någon minut.

4.   Häll på grädde och apelsinsaft och koka till en inte för tjock konsistens.

5.   Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

 

Servera kokt potatis till rödingen.

 

God Jul

 

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".