nagers smällare pang pang crash boom bang tjoho
Arkivbild på banger som kastades in från fotbollsläktare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tullen: Vi har beslagtagit 6 000 bangers

1:24 min

Smällarnas högtid jul och nyår nalkas - det syns tydligt hos Tullverket. Stora mängder så kallade bangers har beslagtagits sedan lagen ändrades nyligen.

På mindre än två månader har Tullverket beslagtagit 6 000 så kallade bangers som är en slags högljudd smällare. 

– Det är kraftig smuggling vi ser.

Sedan i början av november i år får tullen beslagta så kallade bangers, som är en olaglig smällare som polisen jämfört med en handgranats styrka. Det finns ingen statistik över hur smugglingen med bangers sett ut över tid, eftersom det var först i november i år som tullen började göra beslag.

Dock tror Jonas Karlsson att den kommande jul- och nyårshelgen gör att det ökar.

– Vi ser ju att på bara några dagar har vi gjort över 1 000 beslag, säger han.

Men bangers används inte bara under jul- och nyårshelgerna. Tidigare har bangers använts av fotbollssupportrar, och numera används de också i kriminella kretsar och av ungdomar året runt.

– Det kan ju vara en anledning att man vill ha de inför nyår, men jag tror inte det är huvudsaken utan det är helt enkelt att man ska ha för att smälla på gator och torg, säger Jonas Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista